Vad har man med sig på en cykelresa genom Afrika?

Uppdaterad: 19 nov 2019


Packat & klart!

Det är många som undrar var vi tar med oss och hur vi ska packa vår cykel. Vi får en större utmaning gällande plats när vi väljer att cykla tandemcykel. Då har vi fyra hjulväskor tillsammans, istället för fyra var på varje cykel som andra långfärdscyklister har. Dessutom får vi prioritera bort andra saker eftersom vi behöver utrymme till diabetesutrustning.


Cykelkärran vi hade med oss genom Europa sist vi cyklade.

Första gången vi gav oss ut hade med oss en stor cykelkärra på släp. Men när vi kom till Egypten insåg vi att vår packning var tung och alldeles för otymplig på vägarna som väntade längre fram. Vi gick igenom all packning och skickade hem allting som vi inte använde eller hade behov för. Det var en enorm frihet att slippa släpa på massa onödigt. Vi insåg att vi lärt oss att klara oss på betydligt mindre än vi hade räknat med. Och det har gjort att vi idag har mindre problem att packa lätt. Nu har vi fyra hjulväskor, en stor väska på toppen och en liten framväska. Faktum är att vi har svårt att förstå vad i hela världen vi skulle ha med oss om vi hade fyra väskor per person att fylla.


Vi har 2 tomma väskor i den stora svarta som vi ska fylla med mat och vatten.

Såhär ser det ut i vårt vardagsrum sista veckan...


Det viktigaste vi har med oss är min (Susanne) diabetesmedicin och mina hjälpmedel. Jag har alltid med mig extra av allt och vi sprider ut den i vår packning. Ibland kan mätaren eller insulinpodden krångla och jag måste byta dem tidigare än väntat. Om min mätare skulle räcka i tio dagar, kan det hända att jag vid problem måste byta den efter bara tre dagar. Det betyder att jag måste beräkna för fler dagar än resans faktiska längd. Samma gäller med allt annat. Och att ta med manuell utrustning om mina "maskiner" av olika anledningar inte längre går att använda på resan. Det viktigaste är att vi har med små nödpåsar med upp till en veckans ranson av medicin och kolhydrater. De lägger vi på olika platser och vår reskamrat Anders får ha en i sin väska. Om vi skulle behöva överge all vår packning kan vi ta med oss en sådan påse som gör att vi köper oss tid till att lösa ny medicin till mig.


Susanne fördelar diabetesutrustning

Vi har också med oss en väska med sårtvätt, olika typer av förband, plåster, adrenalinpenna, antihistamin, malariaprofylax, magsjuketabletter, tourniquet, skalpell, strips till sår och lite annat för förstahjälpen. I samma kategori kan vi lägga till elektrolyter som hjälper oss hålla vätskebalansen och magnesium samt multivitamin-tabletter. Magnesium har vi oss då den mineralen är med i flera hundra processer i kroppen däribland energiproduktion och muskelarbete. Förra gången fick vi flera brister då maten ibland är dålig och det saknas grönsaker och frukt. När man pressar kroppen hårt är det extra viktigt att ge den näringen den behöver. Därför tar vi med oss vitaminer och mineraler denna gång och kommer vara mer noggrant med hur vi äter på resan.


Första hjälpen och reseapotek.

Diabetesgrejer för två månader, 4.5kg!

Den utrustning vi har med oss för att campa är ett fristående tält med innertält i nät , tunna sovsäckar i dun, liggunderlag att sova på, kök med 2 kastruller, brännare till köket som kan drivas på bensin, fotogen och andra saker än med gasbehållare, tallrikar, bestick, koppar, vattenpump från MSR för att pumpa fram rent dricksvatten, 10 liters vattenpåsar att fylla dricksvatten i, två pannlampor och två ministolar att sitta i. Det är ren lyx att ha med dem, men det gör alla måltider så mycket bättre när vi får njuta i en skön stol istället för att sitta på marken.


Kläderna vi har med oss är 1-2 par tunna långbyxor att skydda oss mot solen på dagtid och malariamygg på kvällstid. Vi kommer cykla i kortbyxor när solen inte är för stark och då har jag med vadderade cykelbyxor och Rasmus tunna shorts. Utöver detta har vi med oss 1 par shorts att använda när vi inte cyklar. Jag fick dessutom smugglat ner en extra liten, tunn, kjol i packningen denna gången. På dagarna kommer vi använda långärmade skjortor eller en tunn långärmad bomullströja för att skydda oss mot solen. Eller en t-shirt när det passar. Rasmus föredrar ull medan jag helst vill ha bomull eller hampa när det är varmt. Vi har med oss fem överdelar och en varm tröja i fleece med luva mot kalla mornar och nätter i öknen. Med oss har vi en tunn vindjacka att cykla i och en tunn regnjacka om det spöregnar och blir kallt. För att täcka oss för solen har vi med tunna halsdukar, keps och solglasögon samt solkräm med faktor 50. Underkläder är primärt i ull vilket håller hygienen bättre och vi har med oss fyra par var. Samma gäller för strumpor. Jag har sportbh i ull och privat bh i ull. Rekommenderas varmt till alla er kvinnor som läser nu. Vi har också med oss några gamla finkläder att ha på finare restauranger i början och som vi kan lämna kvar. De skor vi har med oss är ett par med clips som vi cyklar i och ett par sneakers att gå i när vi inte cyklar. Jag har också med mig ett par sandaler att gå inomhus i och duscha med då jag ofta tycker att standarden där vi bor är sisådär.Susannes kläder & skor för två månader (+ finkläder för middag i starten).

En stor del av vår packning är till vår mediautrustning vi har med för att dokumentera allt till er här hemma. Vi har med en drone (Phantom), en stillbildskamera/videokamera av bättre kvalitet (Sony), en superzoom kamera (Canon), tre GoPro, en dator, två hårddiskar med 2TB minne, en mikrofon, två mobiler och sladdar och kablar till alla olika saker.


I vår verktygslåda har vi med oss skiftnyckel, silvertejp, superlim, multitool, kniv, buntband och reservdelar till cykeln. Då främst fler ekrar, kedja, slangar, däck och lagningslappar. Samt en stor cykelpump. Utöver detta har vi med oss en handduk, duschgrejer, en tandborste och tandkräm, ansiktskräm, hårborste, ögonbrynsfärg, gummisnoddar och rakhyvel.


Vi behöver två cykellådor för att få plats med vår tandem. Dessa fick vi gratis på en sportbutik.

Rasmus fixar nya handtag i läder och packar ihop cykeln.

Sköna grepp och sadlar känns som en bra investering inför alla timmar på cykel de kommande åren!Det är mer eller mindre vad man behöver ha med sig för en resa på cykel. Många har säkert med sig ännu mindre. Man behöver egentligen inte massa prylar för att göra en sån här sak. Men det är lätt att lägga fokus på saker och dyr utrustning när man ska ge sig ut. Det skapar en viss typ av trygghet innan man reser. Som om man försöker ta kontroll över det enda man faktiskt kan kontrollera. Och som om rätt utrustning skulle ta bort det svåra i det som väntar. För det du möter när du är ute på tur är utanför din kontroll. Och det kommer bli utmanande oavsett. Med eller utan toppenutrustning.


Men det är skönt att kunna genomföra denna resa med lite högre standard tycker vi. Så som att faktiskt ha med sig två sköna stolar att sitta i eller ett tält av riktigt bra kvalitet. Men det allra viktigaste för oss är relativt bekväma sadlar, sköna handtag och en problemfri cykel med som rullar bra. Det är trots allt där vi spenderar mest tid.Nu är det bara en vecka kvar till avfärd och vi kan knappt förstår att det snart är dags för nya äventyr! Som vi längtat! /Susanne

Ge ditt omdömmeInte nöjdInte helt nöjdBraUtmärktÄlskar detGe ditt omdömme
Kontakta oss
  • Vit Facebook Ikon
  • Vit Instagram Ikon
FBE-Dark-BG-(RGB) 2.png

© 2020 by URBAN VIKING

PERSONLIG TRÄNING